diverse museale tentoonstellingen

  • 1/1

Voor diverse musea in Nederland heeft Van den Eijnden - ontwerp, vaak in nauwe samenwerking met een eigen projectteam, diverse museale presentatie's verzorgd.

In 1953 schonk Nederland als dank voor de hulp bij de bevrijding, nu 75 jaar geleden, en wederopbouw een carillon met 50 klokken. Een spraakmakend cadeau dat Nederland in 1952 sterk in beroering bracht. Het Netherlands Carillon was bedoeld als een symbool van internationale solidariteit. Net als klokken in een carillon, moeten grote klokken en kleine landen in de wereld samenwerken om een harmonieus geluid voort te brengen. Juist tijdens deze huidige internationale crisis is het streven van het Netherlands Carillon naar harmonie een inspirerend verhaal dat iedereen in Nederland en Amerika moet horen.

Voor het eerst zal de bizarre geschiedenis van dit unieke Nederlands oorlogsmonument voor Amerika getoond worden. Alles wat fout kon, ging fout maar nu zal het muziekinstrument en het cadeau eindelijk vervolmaakt worden en harmonieus klinken. Het carillon is een tijdscapsule van de jaren ’50, waarvan de verhalen en geheimen nu in het boek en in de tentoonstelling onthuld worden.

Ter gelegenheid van de opening van Klokken voor Amerika ziet u boven Pete Hoekstra die op 19 april in de tentoonstelling wereldkundig heeft gemaakt dat recentelijk een nieuwe klok is gegoten voor het ‘Netherlands Carillon’ in Arlington bij Washington.

De klokken zijn genoemd naar drie Amerikaanse burgers die zich in de vorige eeuw op hun manier inzette voor de vrijheid, George C. Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King. De eerste nieuwe klok voor het Nederlandse carillon is op vrijdag 11 april ‘geboren’ bij Koninklijke Eijsbouts en de andere twee klokken volgden spoedig. Het Netherlands Carillon, uit 1953, krijgt hiermee een upgrade naar een Grand American Carillon. 18 van de 53 klokken worden tijdelijk in de tentoonstelling bijgevoegd.Verwante links:
_________________________________________________________________________________________________
> Museum Klok & Peel